Puusta saatava nanoselluloosa on luonnon oma lujitemateriaali

13.04.2011

Nanoselluloosa on yksi kuumista tutkimusaiheista Aalto-yliopistossa. Se valmistetaan pilkkomalla perinteistä sellukuitua yhä pienemmiksi kuiduiksi, kunnes kuidut ovat lopulta vain mikrometrin mittaisia ja 5-20 nanometriä leveitä. Sellun puumaisuus katoaa ja siitä tulee valkoista, jopa läpinäkyvää käsirasvan oloista tahnaa, joka tekee tuotteista keveitä, lujia ja muovailtavia.

Nanosellun sovelluskenttä on todella laaja. Metsäteollisuuden lisäksi aineelle on kysyntää auto-, huonekalu, rakennus- ja elektroniikkateollisuudessa. Eksoottisimmat sovelluskohteet löytyvät kosmetiikka- ja lääketeollisuudesta sekä läpinäkyvistä OLED-näytöistä.

Nanoselluloosa voi taipua myös superlujaksi rakenteeksi. Aalto-yliopiston tähtäimessä on biomimetiikka, jossa jäljitellään luonnonmukaisia rakenteita, kuten esimerkiksi simpukan kuorta käyttämällä sen yhtenä raaka-aineena nanoselluloosaa. Biomateriaalitiede on yleisesti kasvussa. Voidaanko öljypohjaiset muovituotteet korvata tulevaisuudessa nanoselluloosaa sisältävillä tuotteilla?

Nanoselluloosa on suhteellisen tuore keksintö, joten sen tutkimus Aalto-yliopistossa alkoi perusasioista, ja useat analyysimenetelmät ja valmistusteknologiat kehitettiin alusta lähtien itse. Nyt yliopistolla on jo useita patentteja valmistusmenetelmiin ja sovelluksiin liittyen.

Lisää aiheesta:

Nanoselluloosa mahdollistaa uusien biohajoavien materiaalien valmistuksen

Nanosellupohjainen testialusta helpottaa lääketieteellisten testien tekemistä

Opiskelijat nanoselluloosan kimpussa

Sivusta vastaa: viestinta-chem [at] aalto [dot] fi (Kemian tekniikan korkeakoulu) | Viimeksi päivitetty: 02.06.2014.