Pinnan puristaminen parantaa pehmeän massiivipuun ominaisuuksia ympäristöystävällisesti

17.02.2012

DI Lauri Rautkari on kehittänyt Aalto-yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa menetelmiä, joiden avulla kotoisten puulajiemme kuusen ja männyn ominaisuuksia voidaan parantaa teollista käyttöä varten. Ekologisia ja edullisia puun pinnan puristamisen menetelmiä voidaan verrata tekstiilien mankeloimiseen tai höyryraudalla silittämiseen. Massiivipuun, esimerkiksi lattialankun, pinnan puristamisella on puuhun samankaltaisia vaikutuksia kuin mankeloinnilla on lakanaan.

Kun mankeloiminen suoristaa puuvillaisen lakanan kuituja ja tekee pinnan sileäksi ja likaa hylkiväksi, massiivipuun pinnan puristaminen muuttaa sen pintaa kovemmaksi. Kovuus kasvaa noin sata prosenttia, riippuen puristuksen määrästä. Silloin massiivipuu vastaa kovuudeltaan ja kestävyydeltään sellaisia puulajeja kuten tammi tai pyökki.

Menetelmään kuuluu kolme hieman erilaista tapaa, joissa puun pintaa tiivistetään mekaanisesti puristaen, lämmön ja kosteuden avulla. Tiiviimpi, yhtenäinen pinta hylkii kosteutta. Puristaminen tuo lisäksi pihkan puun pinnalle. Syntyy suojaava kalvo, joka vielä osaltaan hylkii likaa ja kosteutta. Puu ei puristuksen jälkeen välttämättä kaipaa enää jälkikäsittelyä, joten tuotantokustannukset pienenevät. Menetelmä on lisäksi ympäristöystävällinen.

Tutkimustyötä Sveitsissä ja Yhdysvalloissa

Lauri Rautkari on tehnyt suuren osan tutkimuksestaan ulkomailla. Hän vietti ensin vuoden Sveitsissä, jossa hän käynnisti tutkimuksen, ja sen jälkeen puoli vuotta Yhdysvalloissa Oregonin yliopistossa, jossa on puun puristamisessa tarvittavaa harvinaista laitteistoa.

Rautkari huomauttaa, että tutkimus puristusmenetelmistä kaipaa vielä jatkoa, eikä tuloksia voi vielä sellaisenaan siirtää puunjalostusteollisuuden käyttöön.

Väitöstilaisuus

DI Lauri Rautkari väittelee Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulussa puunjalostustekniikan laitoksen auditoriossa perjantaina 24.2.2012 kello 12.00. Osoite on Tekniikantie 3, Espoo. Väitöksen nimi on suomeksi ”Massiivipuun modifiointi eri tekniikoilla”.

Vastaväittelijänä toimii Dr. Heiko Thömen (Bern University of Applied Sciences, Sveitsi).

DI Lauri Rautkari

Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulu