Pyramiditaloja energiatehokkaalle asuinalueelle

25.04.2012

Voittajatyössä huolellinen insinöörimäinen suunnittelu yhdistyi arkkitehtuuriin, asukaslähtöisyyteen ja viihtyisyyteen, selvittää kurssin koordinaattori Mikko Martikka. Työ osoitti sekä innovatiivista ajattelua että olemassa olevan infrastruktuurin hyödyntämistä.

̶ Halusimme tehdä alueesta mahdollisimman valoisan, energiatehokkaan ja kauniin. Meillä oli Laajasalon Kruunuvuorenrannan alueen pohjapiirros, jota muutimme lisätäksemme valoa alueella, kertoo parhaaksi palkitun suunnitelman tehneen ryhmän jäsen, vesitekniikan opiskelija Hanna Vellonen.

Talojen pyramidin mallinen muoto mahdollistaisi asuntojen valoisuuden, kun ikkunat osoittaisivat etelään. Pyramiditalot olisivat keskenään erikorkuisia, jotta alueelle pääsisi enemmän valoa. Korkeuserot myös helpottaisivat alueella suunnistamista.

[Kuva:Neptune_kuva2.jpg]

Sisäpihoja, tunneleita ja autottomuutta

Kruunuvuorenranta sijaitsee meren läheisyydessä ja siellä on usein tuulista ja kylmää. Sen suoksi talojen väliin suunniteltiin katettuja sisäpihoja, jotka ovat talvellakin mukavia oleilupaikkoja.

̶ Suunnittelimme alueelle myös maanalaisia tunneleita ja parkkipaikkoja, joista voi nousta hissillä suoraan asuintaloon.

Muuten alue olisi autoton, joten siellä olisi helppoa liikkua kävellen tai pyörällä. Vellonen kertoo ryhmän ideoineen myös Helsingissä ennen näkemätöntä liikkumisen tapaa – ilmateitse kulkevaa kaapelirataa, jota pitkin kulkeva vaunu veisi matkustajat Helsingin keskustaan tai lähisaarille.

Jätetietoisuus ylös, jätemäärä alas

Arkkitehtuuristen ratkaisujen lisäksi ryhmä pohti, kuinka jätteiden lajittelu alueella hoidettaisiin.

̶ Jätteenlajittelussa tärkeintä olisi tietoisuuden lisääminen. Esimerkiksi talojen sekajäteroskiksissa voisi olla jokaiselle asunnolle koodit, jotka näppäiltäisiin aina kun astiaan heitettäisiin roskia. Asukkaat saisivat kuukausittain tiedon tuottamansa jätteen määrästä.

Tietoisuus kulutuksesta liittyisi myös energiankäyttöön. Asuntoihin tulisi energiapaneeli, joka näyttäisi asukkaalle sähkönkulutuksen ja hinnan. Energia alueelle tulisi osittain aurinko- ja tuulivoimasta.

̶ Ideoimme myös jäteveden hallintaa. Likaisin vesi menisi suoraan jätevedenpuhdistamoon, mutta astetta puhtaammasta vedestä, kuten pyykinpesuvedestä, voisi ottaa lämpöä talteen lämpöpumpulla ja käyttää sitä asuinalueen talojen lämmittämiseen.

Voittajaryhmään kuului Hanna Vellosen lisäksi viisi opiskelijaa: Rinze Pietersma Hollannista, Yann Le Moing Ranskasta, Marco Ottavio Tarquini ja Sergio Chirivi Italiasta ja Ines Stefanec Sloveniasta.  Ryhmän ohjaajana toimi tutkija Gary Watkins Kemian tekniikan korkeakoulusta.

Teksti: Tea Kalska

NEPTUNE-verkoston kurssi Aalto-yliopistossa

Energiatehokas asuinalue suunniteltiin NEPTUNE-verkoston järjestämällä kansainvälisellä kurssilla. Verkosto järjestää vuosittain ryhmäprojekteja, joissa ympäristöalaan liittyviä tehtäviä ratkotaan kansainvälisissä ja monialaisissa opiskelijaryhmissä. Tänä vuonna kurssi järjestettiin Aalto-yliopistossa, jossa hanketta isännöi Kemian tekniikan korkeakoulun Puhtaat teknologiat -tutkimusryhmä johtajanaan professori Olli Dahl. Projekti toteutettiin yhteistyössä vesihuoltotekniikan professori Riku Vahalan ryhmän kanssa. Asiantuntijaroolissa hankkeessa toimi FiDiPro-professori Stefan Winter.

Sivusta vastaa: viestinta-chem [at] aalto [dot] fi (Kemian tekniikan korkeakoulu) | Viimeksi päivitetty: 21.02.2014.