Miten DI-työ taipui osaksi MoA-näyttelyä?

01.06.2012

Uusi vanerituote on nimeltään UPM Grada. Se on suunniteltu muun muassa huonekaluteollisuuden käyttöön. Se on kuin tavallinen vaneri, mutta sen muotoileminen on helpompaa. Uudenlaisen liimasauman ansiosta tuotteen voi lämmitettynä taivuttaa haluamaansa muotoon. Uusi tuote myös kestää kostetutta paremmin kuin tavallinen vaneri.

[Kuva:maija-liiri_työ.jpg]

MoA’12 -tapahtumassa Maija Liirin työ oli esillä lähes sadan muun opinnäytteen joukossa. Taiteen ja suunnittelun korkeakoulun traditiolle perustuva MoA on kasvanut koko Aalto-yliopiston laajuiseksi. Tänä vuonna mukana oli ensimmäistä kertaa myös tekniikan ja talouden tulevaisuuden osaajia.

[Kuva:maija liiri.bmp]

Liiri vakuuttaa, että ei ole tuntenut oloaan ulkopuoliseksi Taiteen ja suunnittelun korkeakoulun kasvattien joukossa. Päinvastoin hän kannustaa kaikkia Aalto-yliopiston tekniikan opiskelijoita hakemaan rohkeasti ensi vuonna mukaan MoAaan.

”On ollut jännittävää ja kiinnostavaa esittää oma opinnäyte osana isoa näyttelyä ja tapahtumaa.  Oman työn esillepanon suunnitteluun ja toteuttamiseen meille annettiin aika vapaat kädet, mutta tarvittaessa apu oli lähellä.”

Maija Liiri kehuu MoA’12 -tapahtuman olleen kaikin puolin positiivinen kokemus. Moni tapahtumaan saapunut on kiinnostunut Liirin työstä ja tullut juttusille. Liiri on tavannut koululaisryhmien vetäjiä, toimittajia ja uteliaita kaduntallaajia.

Diplomityön unelma-aihe syntyi luentosalissa

Maija Liiri keksi diplomityönsä aiheen kurssilla, jossa UPM:n toimitusjohtaja oli vierailevana luennoitsijana. Kurssilla Liiri kuuli, että UPM on lanseeraamassa uutta vanerituotetta. Liiri kiinnostui ja näki siinä mielenkiintoisen aiheen diplomityölleen.

”Tunnen itseni onnekkaaksi, koska unelmani kävi toteen. Diplomityön tekemisessä parasta oli se, että sain työskennellä uuden innovaation kanssa. Sain nähdä tuotteen koko kehityksen.”

UPM Grada -vaneria on jo käytetty Iskun valmistamassa tuolissa. Liirin työn positiivisen julkisuuden myötä UPM on kertonut saaneensa myös muita kiinnostuneita yhteydenottoja. Maija Liiri on edelleen kiinnostunut tekemään töitä tuotteen parissa, vaikka uusi työ onkin jo löytynyt.

Diplomityö Kemian tekniikan korkeakoulun puunjalostustekniikan laitokselle

Maija Liiri
maija.liiri [at] gmail [dot] com

MoA’12-ohjelmisto osoitteessa moa.aalto.fi.
MoA'12-tapahtumatila Jätkäsaaressa (Rantamakasiini L3/Tyynenmerenkatu 6) on avoinna yleisölle päivittäin 3.6.2012 asti (ma-pe klo 12-20, la-su klo 12-18). Opastetut kierrokset joka lauantai kello 16-17. Näyttelyyn ja tapahtumiin on vapaa pääsy.