Ajankohtaista

Uutiset: Arkisto 2011

Puusta saatava nanoselluloosa on luonnon oma lujitemateriaali

13.04.2011 Nanoselluloosa on yksi kuumista tutkimusaiheista Aalto-yliopistossa. Se valmistetaan pilkkomalla perinteistä sellukuitua yhä pienemmiksi kuiduiksi, kunnes kuidut ovat lopulta vain mikrometrin mittaisia ja 5-20 nanometriä leveitä. Sellun puumaisuus katoaa ja siitä tulee valkoista, jopa läpinäkyvää käsirasvan oloista tahnaa, joka tekee tuotteista keveitä, lujia ja muovailtavia.

Nanoselluloosatutkimus on johtamassa kaupallistumiseen

21.11.2011 Aalto-yliopiston pitkäjänteinen nanoselluloosatutkimus on kantamassa hedelmää. UPM julkisti 15.11.2011, että on aloittanut fibrilliselluloosan esikaupallisen valmistuksen.

Puubiomassasta kemikaaleja ja biopolttoaineita

14.12.2011 Aalto-yliopistossa kehitetyllä menetelmällä puubiomassasta voidaan mikrobien avulla tuottaa biopolttoaineisiin sopivaa butanolia ja muita teollisuuden peruskemikaaleja.

Aalto-yliopiston mikrobiöljytutkimuksella keskeinen rooli Neste Oilin koelaitoksen kehittämisessä

19.12.2011 Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulu on ollut mukana kehittämässä mikrobiöljyjen tuotantoteknologiaa, jota käytetään Neste Oilin Porvoon jalostaman yhteyteen rakennettavassa koelaitoksessa.

Polttokennot saavat poweria nanosta

20.12.2011 Aalto-yliopiston polttokennotutkimus astui nanoaikaan, kun neljä saman kampuksen tutkijaryhmää löi viisaat päänsä yhteen.

Tutkijat kehittivät tavan tehdä polttokennoja halvemmalla

20.12.2011 Aalto-yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uuden menetelmän, jonka avulla polttokennoja voidaan rakentaa aiempaa selvästi halvemmalla. Tutkijat ovat onnistuneet valmistamaan polttokennoon jalometallista nanopartikkelikatalyyttia atomikerroskasvatusmenetelmällä, jonka ansiosta kallista katalyyttia tarvitaan noin 60 prosenttia vähemmän kuin nykyään.

Takaisin