Ajankohtaista

Avaruusenergiaa kotiin suoraan satelliitista?

02.07.2009

Kotona sähkökatko? Voimaverkon kaapeli rikki? Nämä eivät tuota enää tulevaisuudessa ongelmia. TKK:n materiaalien valmistustekniikassa tutkitaan, miten auringosta tulevan energian saisi siirrettyä Maahan mahdollisimman tehokkaasti suoraan satelliitista, ilman kaapeleita tai aurinkopaneelipeltoja.

Japanin avaruusjärjestö JAXA:n vetämään maailmanlaajuiseen projektiin osallistuu yli 200 yritystä ja tutkimuslaitosta. Tavoitteena on kehittää uusi, jopa 1000 MW:n voimalla avaruudessa pyörivä energiakonversioasema, joka pystyy siirtämään energiaa tilaajille mihin tahansa Maassa hyvin kilpailukykyisillä hinnoilla.

Lisäksi giganttipeilin avulla voidaan saada myös auringonvaloa ympäri vuorokauden. Ylimääräinen sähkö tullaan keräämään Tyynellä valtamerellä uivaan tehtaaseen, missä sitä käytetään veden puhdistuksen ja vedyn tuotantoon, sekä myydään valotyöntöä lähistöllä käyville muille kaukosatelliiteille tai Kuuhun tai Marsiin meneviin aluksiin.

Avaruusjärjestelmän ydin on energiakonversioyksikkö, missä aurinko- ja avaruussäteilyenergia muutetaan ja välitetään eteenpäin joko laserin tai mikroaaltosäteilyn muodossa. TKK:n tutkijat pohtivat, miten avaruusjärjestelmän lämpöhallinta saadaan tarkasti toimivaksi ja miten systeemien materiaalirakenne voidaan kehittää kyseisiin olosuhteisiin sopivammaksi.


Lisätietoja:

professori Michael Gasik
Teknillinen korkeakoulu - TKK
Kemian ja materiaalitieteiden tiedekunta,
Materiaalitekniikan laitos
p. 09 451 2769
gsm 050 5609511
mgasik [at] cc [dot] hut [dot] fi

Kuva: Kuva: JAXA, Japan. Laseri-pohjainen avaruusenergiajärjestelmän konsepti

Japan Aerospace Exploration Agency:
http://www.jaxa.jp/index_e.htm

Takaisin

Sivusta vastaa: viestinta-chem [at] aalto [dot] fi (Kemian tekniikan korkeakoulu) | Viimeksi päivitetty: 18.04.2011.