MEMS-käsikirjan julkistustilaisuus 28.4.2010 materiaalitekniikan laitoksella

28.04.2010

Aalto-yliopiston teknillisen korkeakoulun materiaalitekniikan laitoksella julkistettiin keskiviikkona 28.4.2010 Veikko Lindroosin, Markku Tillin, Ari Lehdon ja Teruaki Motookan toimittama käsikirja ”Handbook of Silicon Based MEMS Materials and Technologies”.

MEMS (Micro-Electro-Mechanical-Systems) –teknologiaa käyttävä anturiteollisuus on tänään eräs nopeimmin kasvavista teollisuudenaloista. Tämän teknologian tuotteita - antureita – on jo pitkään käytetty autoissa. Autojen ajonvakautus on toteutettu piistä tehdyin gyroskoopein ja kiihtyvyysanturein. Parhaillaan piianturit yleistyvät nopeasti kulutuselektroniikan tuotteissa. Käytännössä kaikissa älykännyköissä on  kiihtyvyysanturit, joilla voidaan monipuolistaa kännykän toimintaa. Pian kännyköihin tulee navigointia avustamaan gyroskoopit, ja perinteiset mikrofonit korvautuvat suorituskykyisemmillä piimikrofoneilla. Moderneja urheilurannetietokoneitakaan ei kyetä toteuttamaan ilman piiantureita.

Kirja on suunnattu antureita tutkiville, suunnitteleville ja valmistaville. Kirja on tarkoitettu myös opetusmateriaaliksi, sillä kirjan viidessä osassa katetaan tärkeimmän anturimateriaalin, piin, valmistus ja ominaisuudet, anturien mallitus, anturien valmistusprosessien vaatima mittaustekniikka, anturien valmistuksen yksikköprosessit sekä lopuksi anturien pakkaustekniikka. Kirja ilmestyi juuri oikeaan aikaan. Anturiteollisuus on voimakkaan murroksen keskellä  kulutuselektroniikan anturikäytön räjähdysmäisen kasvun tuodessa alalle uusia yrityksiä ja henkilöitä, jotka tarvitsevat tuekseen kattavaa, mutta silti rajallisen kokoista käsikirjaa.

Kirjan kirjoittamiseen osallistui vuosina 2006-2009 kaikkiaan 73 johtavaa MEMS asiantuntijaa 12 maasta. Merkittävä osa kirjoittajista on Aalto-yliopistosta ja VTT:ltä sekä MEMS-alan teollisuuden yrityksistä kuten Nokia, Okmetic ja VTI Technologies. Kirjan kustantaja on Elsevier, sivuja käsikirjassa on lähes 700.

Professori Veikko Lindroos, Aalto-yliopisto, veikko.lindroos [at] tkk [dot] fi, puh. 050-550 2673 Tutkimusjohtaja Markku Tilli, Okmetic Oyj,  markku.tilli [at] okmetic [dot] com, puh. 040-5008210

Sivusta vastaa: viestinta-chem [at] aalto [dot] fi (Kemian tekniikan korkeakoulu) | Viimeksi päivitetty: 18.04.2011.