Ajankohtaista

TKK:n materiaalien valmistustekniikka ja jauhemetallurgia kehitti parempia implantteja

02.07.2009

Maailmalla tehdään satojatuhansia implanttien operaatioita vuodessa. Yksi suurimmasta implanteista on lonkkanivelproteesi, joita Suomessakin asennetaan suhteellisen paljon. TKK:n materiaalien valmistustekniikan ja jauhemetallurgian tutkimusryhmä  on kehittänyt uudentyyppisen keraamiyhdistelmän, jolla proteesikomponenttien sitkeyttä ja samalla kulumiskestävyyttä onnistuttiin selvästi parantamaan.

Uudet keraamiset proteesit ovat parempia kuin vanhat metalli-polymeerityyppiset, johtuen erityisesti niiden matalasta kitkasta, kulumisesta ja hyvästä bio-soveltavuudesta. Puhtaat keraamit ovat kuitenkin hauraita, joten proteesien keraamiosien sitkeyden ja kulumiskestävyyden nostaminen on erittäin toivottavaa.

TKK:n materiaalien valmistustekniikan tutkimusryhmä on muutamassa EU:n tutkimusprojektissa kehittänyt uudentyyppisen keraamiyhdistelmän, jolla proteesikomponenttien lujuutta (+75%),  ja samalla kulumiskestävyyttä onnistuttiin parantamaan noin viisinkertaisesti. Materiaalissa on optimaalinen jännitysten jakautuma, mikä vaikuttaa positiivisesti muun muassa iskukestävyyteen. Käyttö mahdollistaa proteesien räätälöinnin uudelle turvallisuustasolle.


Lisätietoja:

professori Michael Gasik
p. 09 451 2769
gsm 050 5609511
mgasik [at] cc [dot] hut [dot] fi


Kuva: TKK/MVT. Jännitysten jakautuminen uusissa keraamisissa femoraalipallon ja acetubularisen kupin lonkkanivelproteesiosissa.

Takaisin

Sivusta vastaa: viestinta-chem [at] aalto [dot] fi (Kemian tekniikan korkeakoulu) | Viimeksi päivitetty: 18.04.2011.