Sällsynta sockerarter kan användas som råvaror för cancermediciner och sötningsmedel

13.04.2011

Vid Aalto-universitetet forskas i biotekniska tillverkningsmetoder för sällsynta sockerarter

Sällsynta sockerarter förekommer i små mängder i naturen. De är kalorisnåla och söta och inverkar ofta på flera olika sätt på hälsan.  Den mest kända och också mest producerade sällsynta sockerarten är xylitol.

Sällsynta sockerarter kan framställas av råvaror som är allmänt förekommande, som till exempel den laktos som fås från vassla eller druv- och fruktsocker som härstammar från vanligt socker. Lovande alternativ till framtidens sötningsmedel är olika nya sockerarter, som till exempel psicos som framställs ur fruktsocker och tagatos som framställs ur galaktos.

Vid Högskolan för kemiteknik vid Aalto-universitetet i Otnäs forskar man i olika biokemiska metoder att framställa sällsynta sockerarter. I det bioprocesstekniska laboratoriet arbetar en forskningsgrupp ledd av professor Matti Leisola med naturens egna ämnen, så att de börjar producera socker.

De har till exempel bearbetat en mjölksyrabakterie så att den börjat producera xylitol. Som arbetsredskap har man använt gentekniska tillverkningsmetoder. De har också forskat i enzymer som bildar socker, som till exempel enzymet glukosisomeras, som bildar fruktsocker av druvsocker.

Efterfrågan på sällsynta sockerarter inom både sötsaksindustrin och läkemedelsindustrin ökar kraftigt. I läkemedelsindustrin används de till exempel som råvaror för cancermediciner. Man har också upptäckt att en del sockerarter kan sänka kolesterolvärdet. De används också som råvaror för virusmediciner och till och med som bekämpningsmedel mot termiter.

De flesta av de uppfinningar som Leisolas grupp har gjort har patenterats eller licenserats av internationella företag. Som ett resultat av arbetet har fyra startup-företag och omfattande internationella nätverk uppstått.

De senaste uppfinningarna är ett enzym vid namn xylanas som tål höga temperaturer och som bryter ned kolhydratfiber, en bioteknisk tillverkningsprocess för sötningsmedlet mannitol samt den tidigare nämnda mjölksyrabakterien som tillverkar xylitol. Vid institutionen har man också utvecklat metoder som baserar sig på enzymkristaller, med vilka man till exempel kan rengöra den xylitol som produceras av mjölksyrabakterier.

Mer information:

professor Matti Leisola
Aalto-universitetet
Högskolan för kemiteknik
Institutionen för bio- och kemiteknik
T. 47022546
matti.leisola [at] tkk [dot] fi